Her er en dejlig ret hvis du skal have gæster. Hovedretten er helstegt oksefilet med råstegte kartofler, haricots verts bønner og champignonsovs. Du får ca. 4 portioner med denne opskrift.
Ingredienser
1250 g oksefilet med fedtbræmme
Salt og peber
Champignonsovs
50 g smør
2 finthakkede løg
1 bdt purløg
250 g skiveskårne champignoner
Aromat
Sellerisalt
1 dl bouillon
1 dl rødvin
Evt. ½ tsk god kødekstrakt
Tilbehør
Råstegte kartofler
Haricots verts (grønne bønner)
Fremgangsmåde
Køb oksefileten udskåret fra højrebsbenet, men ikke afpudset for fedt. Lad slagteren skære fedtet i rudemønster.
Afpuds kødet for sener og hinder. Opvarm en tykbundet pande. Læg kødet på med fedtsiden nedad. Vend kødet med to grydeskeer, når lidt af fedtet er smeltet af og overfladen let gylden.
Brun kødet på den anden side. Tag det af panden og læg det op på ovnristen over bradenpanden. Drys salt og peber på. Sæt kødet midt i ovnen ved 235 grader i ca. 30-40 minutter afhængigt af tykkelse og kvalitet. 5 minutter længere hvis kødet er meget tykt.
Læg kødet 5 minutter på forskærerbrættet inden udskæringen, så det kan samle saften.
Champignonsovs
Svits finthakket løg i smør til løgene er klare. Tilsæt fintklippet purløg og skiveskårne champignoner og lad begge dele svitse lidt inden krydderier, bouillon og rødvin tilsættes. Lad sovsen småkoge i 5 minutter og smag den til.
Servering
Skær kødet i tynde skiver og server det med råstegte kartofler, haricots verts og champignonsovs.
Grydestegt oksefilet
Du kan også grydestege oksefileten. Oksefileten steges ca. 20-30 minutter efter bruning. Læs mere under tips og tricks herunder.
Tips og tricks
Det er mest økonomisk, at købe et stykke højreb og selv skære fileten ud. Kødet på og mellem benene er velegnet til skipperlabskovs, gullash m.m. Benene koges af til suppe eller sovs.
Når man steger oksefilet med fedtet, bliver kødet ikke så let tørt og det har også mere smagsfylde. Steges oksefilet uden fedtet, må kødet grydesteges. Kødet snøres med bomuldsgarn og brunes på alle sider i gyldent smør. Salt og peber drysses på, koldt smør lægges over og gryden dækkes med låg. Vendes ofte.
Skriv et svar