Til juleaften hører sig en god flæskesteg med alt hvad hjertet kan begære af tilbehør. En af de ting der hører med er flæskesværen. Og den har næsten opnået mytisk status, som kokkens eksamen denne aften. Et slags bevis på om man er en god kok eller ej. Sværen skal nemlig være sprød!
Men det er dog ikke værre end at det i de fleste tilfælde går fint alligevel, selvom den ikke er blevet fuldstændig sprød. Men hvis du vil undgå de lidt pinlige kommentarer om “den er da helt fin”, hvor du selv ikke er helt tilfreds, så kan du hente lidt hjælp herunder. Her har vi nemlig samlet et par gode råd, til hvordan du bedst sikrer dig en sprød svær.
Sådan får du flæskesteg med sprød svær
Du skal først ridse sværen med en skarp kniv, hvis den ikke allerede er blevet det når du køber den. Gå alle ridser efter. De skal være forholdsvis dybe alle sammen. De skal ridses helt ned til kødet. Gnid herefter sværen med rigeligt med groft salt og så er du sådan set klar til at stege den.
I de første ¾ af stegetiden, skal du jævnligt dryppe sværen med skyen. Herefter skal du ikke dryppe mere, men lade stegen og sværene klare sig selv i den sidste fjerdedel af stegetiden. I denne periode stilles ovndøren på klem, så den overskydende damp kan komme ud og ikke holde sværene fugtige.
Andre tips til at få flæskesteg med sprød svær
Når der er en times tid tilbage af stegetiden, kan du hælde lidt citronsaft eller en kop øl udover sværene. Så affedtes sværene og har nemmere ved at blive helt sprøde og lækre. En sidegevinst er at skyen bliver ekstra lækker at lave sovs af.
Vær opmærksom på at få gnidet saltet godt ned imellem alle riller på sværene. Saltet er med til at trække væsken ud af sværene, så de kan blive sprøde. Er det svært at komme ordentligt til, kan du starte stegningen og efter lidt tid, tilsætte yderligere salt. Nu skulle det være nemmere at komme til, da sværene har trukket sig lidt sammen.
Inden du starter bør du undersøge sværen. Hvis sværen er lys og elastisk er den helt fin og du kan stege den som beskrevet her ovenover. Men hvis den er hård og gullig, så skal den først blødes op. Det gør du ved at du lægger flæskestegen på hovedet i den første halvdel af stegetiden.
Er sværene ikke helt sprøde når stegetiden er færdig, så kan du sætte grillen på i ovnen. Men pas på at den ikke får for meget. Det går nemlig stærkt når grillen er tændt, så du kan nemt ende med en for mørk steg og svær.
Sørg for at stegen ligger helt vandret under stegningen. Gør den ikke det, løber væsken ned i de lavere ender og sværen bliver ofte ikke sprød her. Er stegen skæv, kan du evt. krølle noget stanniol sammen og lægge det under stegen så den kommer til at ligge helt vandret.
Skal sværene være helt boblende sprøde, skal ovntemperaturen gerne op på ca. 225-250 grader. Ellers kan du normalt nøjes med at stege ved 200 grader. Brug gerne et stegetermometer til stegen. Stegen er nemlig færdig når den har en centrumtemperatur på 65 grader.
Håber du kan bruge disse tips til at få sprød svær på flæskestegen. Rigtig god jul.
Skriv et svar