Klejner er en af julens klassiske kager. Her er en god opskrift på hjemmebagte klejner, som indeholder cognac.
Ingredienser
360 g hvedemel
120 g kartoffelmel
½ tsk hjortetaksalt
100 g smør
120 g sukker
1/3 tsk fint salt
3 æg
3 spsk piskefløde
3 spsk cognac
Fintreven skal af 1 stor citron
1½ tsk friskstødte kardemommefrø (eller 3-3½ tsk. færdigstødt kardemomme)
ca. 1 liter jordnødde- eller solsikkeolie til at koge klejnerne i.
Fremgangsmåde
Sigt mel, kartoffelmel og hjortetaksalt ned i en skål.
Hak og bland smørret ind i melblandingen.
Pisk sukker, salt, æg og fløde luftigt og let.
Tilsæt cognac, citronskal og kardemomme.
Bland æggemassen med mel og smør, til dejen akkurat har samlet sig.
Pak den ind i plasticfilm og stil den køligt natten over (eller mindst 6-7 timer).
Drys lidt mel på bordet. Rul dejen tyndt ud (ca. 2 mm) og skær den i 4-5 cm brede bånd med en klejnespore.
Del dem diagonalt på den anden led i 8-10 cm lange stykker.
Skær en slidse i hver og vrid klejnerne (træk en af snipperne igennem slidsen).
Kog klejnerne i en gryde med stor åbning. Kog ikke flere end 5-7 stykker ad gangen, så det er lettere at holde en konstant temperatur i gryden. Ligesom det er nemmere at få dem op i tide.
De skal være lysebrune og vendes en enkelt gang i olien undervejs, brug en strikkepind eller en pincet.
Læg de nykogte klejner på aviser dækket med køkkenrulle, så det værste fedt kan suges fra.
Skriv et svar