Her er en god opskrift på indbagt oksemørbrad med farserede tomater, smørristede kartofler og madeirasovs. Opskriften giver 4 portioner.
Ingredienser
800 – 1000 g oksemørbrad
50 g smør
2 dl tør madeira
Salt og peber
1 pakke frossen butterdej
Lidt sammenpisket æg
Farserede tomater
1-2 tomater pr. person
5 skalotteløg
25 g smør
150-200 g hakkede rå champignoner
1 spsk hakket persille
Salt og peber
½ tsk mild paprika
2-3 spsk rasp
Lidt smør
Madeirasovs
1 stort finthakket løg
40 g smør
1-2 tsk mel
2-3 dl bouillon
Madeira fra kødet
½ tsk “fire krydderier”
Evt. ½-1 dl madeira
Tilbehør
Smørristede kartofler
Farserede tomater
Madeirasovs
Fremgangsmåde
Afpuds kødet og brun det hastigt i gyldent smør på alle sider. Må ikke stege. Tag kødet op og læg det i en sandkageform. Hæld madeira over.
Dæk formen med plastfilm, når kødet er koldt og stil det i køleskabet i mindst 12 timer. Vend af og til kødet. Tag kødet op. Ryst madeiraen af og dup kødet tørt.
Udrul optøet butterdej ganske lidt, så det passer i længde og bredde med kødet. Se evt. tips og tricks herunder.
Læg kødet midt på dejen. Buk enderne af dejen ind over kødet. Fold den ene side af dejen om kødet. Pensl med sammenpisket æg og fold den anden side over. Børst overflødigt mel af med tør kagepensel. Læg mørbraden med sammenføjningen nedad på en usmurt bageplade. Pensl med sammenpisket æg og sæt retten midt i ovnen ved 235 grader i ca. 25-30 minutter, afhængigt af hvor tykt kødet er. Tag kødet ud, 10 minutter før udskæring.
Servering
Lemp forsigtigt stegen over på et forskærerbræt. Skær den for ved bordet. Server kødet med smørristede pillekartofler drysset med hakket persille, farserede tomater og madeirasovs.
Farserede tomater
Skær et låg af tomaterne, løsn kødet med en urtekniv og skrab indmaden ud med en teske. Rist finthakket løg i smør til de er klare. Tilsæt hakkede champignoner, lad dem stege lidt og tilsæt hakket persille og tomatkødet uden kerner. Lad det småsnurre et par minutter og smag til med salt, peber og paprika. Jævn med 1-2 spsk rasp og fordel fyldet i tomaterne. Drys rasp over og læg en smørklat på hver tomat. Sæt tomaterne i ildfast fafd og sæt fadet ved siden af kødet og bag dem med de sidste 10-12 minutter af stegetiden.
Madeirasovs
Svits finthakket løg i smør til de er klare. Drys melet over, svits det let og tilsæt bouillon og madeiraen fra kødet. Lad sovsen småkoge 10-15 minutter. Smag til med krydderier og tilsæt evt. mere madeira.
Tips og tricks
Butterdej forhandles i pakker med 5 plader. Lad dejen optø, men den må endelig ikke blive varm. Kanterne på dejen pensles med vand. Dejpladerne lægges let taglagt, ca. ½ cm ind over hinanden og dejen rulles ud. Det er ikke meningen at dejen skal spises, men den fjernes først på tallerkenen.
“Fire krydderier” er et blandingskrydderi, som på fransk hedder “quatre épices”.
Skriv et svar