Her er opskriften på et brød med hel spelt og durummel. Opskriften giver 1 brød. Du skal bage det i en form med slip-let belægning i en størrelse på 1½-2 liter.
Ingredienser
1 dl håndvarmt vand
1 dl kærnemælk
5 g gær
150 g durummel
50 g hvedemel
80 g hel eller knækket spelt
2½ dl vand
250 g hvedemel
250 g speltmel
1½ tsk salt
1 lille spsk honning
1½-2 dl håndvarmt vand
Sådan bager du et brød med hel spelt og durummel
Fordej: Rør vand, kærnemælk og gær sammen. Bland de to slags mel og rør dem ud i væsken. Dæk dejskålen til med plastik og lad den stå 24 timer på køkkenbordet.
Til iblødsætning: Hæld speltkernerne i en sigte og skyl dem under rindende koldt vand. Stil dem i blød vandet i køleskabet natten over.
Kog speltkernerne i udblødningsvandet, ca. ½ time på lavt blus og under låg. Lad dem køle af godt ½ time. Bland kernerne (inkl. væske), hvedemel, speltmel, salt og honning med fordejen. Tilsæt vandet, lidt ad gangen. Skrab dejen ud på bordet og ælt grundigt. Dejen skal kun lige akkurat kunne slippe hænderne. Læg dejen tilbage i skålen, dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted (det tager 3-4 timer).
Slå dejen ned. Form den til en pølse og læg den i en slip let-bageform, eller en bageform beklædt med bagepapir. Dæk formen til og lad brødet hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
Tænd ovnen på 225° almindelig ovnvarme. Rids brødet og pensl det med vand. Sæt det i ovnen sådan at overfladen af brødet er midt i ovnen. Bag det i ca. 35 min. Køl brødet af på en bagerist.
Skriv et svar