Her er opskriften på hjemmelavet franskbrød med birkes. Opskriften giver 1 franskbrød.
Ingredienser
20 g smør
1½ dl kogende vand
1½ dl mælk
1½ tsk salt
1 tsk sukker
10-15 g gær
500 g hvedemel
vand
blå eller hvide birkes
Sådan bager du et hjemmelavet franskbrød
Kom smørret i dejskålen og hæld det kogende vand over og rør til smørret er smeltet. Tilsæt mælk, salt og sukker. Rør det grundigt sammen og tilsæt gær. Rør gæren ud. Tilsæt ⅔ af melet. Rør så længe dejen er blød og ælt derefter. Tilsæt resten af melet lidt efter lidt. Skrab dejen ud på bordet og ælt grundigt og længe til den er blank og elastisk. Læg dejen tilbage i skålen, dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
Slå dejen ned, ælt den igennem igen og form den til et brød. Fugt brødet med vand og vend det i birkes. Tryk det let ned i birkesene så de sidder tæt og fast. Læg franskbrødet på en plade med bagepapir. Eller læg det i en slip let-bageform, eller en bageform beklædt med bagepapir. Lad det efterhæve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
Tænd ovnen på 225° almindelig ovnvarme. Rids franskbrødet med en skarp kniv og sæt det i ovnen sådan at overfladen af brødet er midt i ovnen. Bag det i ca. 30 min. Køl brødet af på en bagerist.
Tips
Franskbrødsdej kan flettes eller formes til en anden facon. Ligesom birkes kan udelades og erstattes med fx sesamfrø, eller brødet kan vendes i groft hvede mel eller grahamsmel.
Skriv et svar