Her er opskriften på hvordan du bager dine egne hjemmelavede rundstykker. Du får ca. 8-10 rundstykker med denne opskrift.
Ingredienser
10 g smør
¾ dl kogende vand
¾ dl sødmælk
¾ tsk salt
½ tsk sukker
10 g gær
250 g hvedemel
vand
blå eller hvide birkes
Sådan bager du hjemmelavede rundstykker
Kom smørret i dejskålen og hæld det kogende vand over, rør til smørret er smeltet. Tilsæt mælk, salt og sukker. Rør det grundigt sammen og tilsæt gær. Rør gæren ud. Tilsæt ⅔ af melet, lidt ad gangen. Rør så længe dejen er blød og ælt derefter. Tilsæt resten af melet efter behov. Skrab dejen ud på bordet og ælt grundigt og længe til den er blank og elastisk. Læg dejen tilbage i skålen, dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted, (det tager 2-3 timer).
Slå dejen ned. Form den til en tyk pølse og del den i 8-10 stykker. Tril hver klump til en oval bolle. Fugt rundstykkerne med vand vend dem i birkes. Tryk dem let ned i birkesene så de sidder tæt og fast. Læg rundstykkerne på en plade med bagepapir. Dæk dem til og lad dem efterhæve til dobbelt størrelse.
Tænd ovnen på 225°. Sæt rundstykkerne i ovnen på midterste rille og bag dem i 15-18 min.
Tips
Rundstykkedej kan formes til horn, gifler, semler, håndværkere osv. Ligesom birkes kan udelades og erstattes med fx sesamfrø, eller de kan vendes i groft hvede mel, eller grahamsmel.
Skriv et svar